Kennisbank
cubes

Wat is een 301-redirect?

Wil je bezoekers van het oude adres van je website met een 301 redirect doorverwijzen naar het nieuwe adres zonder dat deze verloren raakt op een doodlopend spoor? Kom alles te weten over de voordelen en mogelijkheden van een 301 redirect bij Online Linkbuilding Specialist. Een 301 redirect is een HTTPs status code waarbij er een permanente verhuizing van het domeinnaam of de URL plaatsvindt. De status code zorgt er onder andere voor dat de bezoekers van een oud adres netjes doorverwezen worden naar de gewenste webpagina. Daarnaast gaat de opgebouwde SEO waarde van het oude adres niet verloren maar wordt deze doorgestuurd naar de nieuwe URL. Een 301 redirect wordt daarom ook veel gebruikt voor linksculpting. Wil je meer te weten komen over een 301 redirect, een andere HTTPs status code en waar deze allemaal gebruik voor kunnen worden? Neem een kijkje op de website van Online Linkbuilding Specialist, wij voorzien je graag de gewenste informatie, linkbuilding tips of een vrijblijvend advies!

Wat is een 301 redirect en wanneer maak je er gebruik van?

Om de vele functionaliteiten van een 301 redirect in te zien is het belangrijk om eerst duidelijk in kaart te brengen wat een redirect precies inhoudt en wat de HTTPs status code doet. Een 301 redirect is te vergelijken met een recente verhuizing naar een nieuwe woning. Nog niet iedereen is direct bekend met je nieuwe woonadres. Belangrijke postverzenders versturen dan de eerste weken je post nog naar je oude woonadres. Om ervoor te zorgen dat je post bij je nieuwe woning terechtkomt zal je de verzonden post door moeten laten verwijzen. Voor een website werkt dit hetzelfde. Wanneer de website van een bedrijf migreert naar een ander domein veranderen onder andere de domeinnaam en URL. Niet iedereen is direct op de hoogte van de wijziging en sommige bezoekers zullen gebruik maken van een verouderde URL. Om deze bezoekers netjes door te verwijzen maak je gebruik van een 301 redirect, zo worden de bezoekers automatisch doorverwezen. 

De concrete definitie van een 301 redirect is de permanente doorverwijzing van de ene naar de andere URL. De gebruikers worden naar een andere webpagina gestuurd dan ze oorspronkelijk op zoek waren. Webdesigners kunnen door middel van een redirect bezoekers gemakkelijk naar de gewenste pagina doorverwijzen zonder dat deze eerst op een foutieve pagina terechtkomt.

Waar kun je een 301 redirect verder voor gebruiken?

Een 301 redirect kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden, waarschijnlijk meer dan je in eerste instantie zou verwachten. Wanneer bezoekers proberen om een URL te bereiken die niet (meer) bestaat, doordat bijvoorbeeld een product of dienst niet meer verkocht wordt, zullen ze terechtkomen op een 404 foutpagina. Een 404 melding zorgt ervoor dat bezoekers enigszins schrikken of niet weten wat er precies fout is gegaan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor bezoekers op een niet bestaande pagina terechtkomen. Een andere oorzaak kan zijn dat de bezoekers gebruik maken van een verouderde link. Als beheerder van een website wil je voorkomen dat je bezoekers op een 404 fout pagina terechtkomen. Het kan de bezoekers afschrikken, het straalt onprofessionaliteit uit en bezoekers moeten zelf een andere manier vinden om op de gewenste pagina terecht te komen. Verder kan een 301 redirect gebruikt worden om meerdere pagina’s met dezelfde inhoud naar één specifieke pagina door te verwijzen. Het kan zijn dat er meerdere pagina’s over hetzelfde onderwerp bestaan. Om te voorkomen dat de pagina’s gezien worden als “duplicate content”, kun je door middel van een 301 redirect doorverwijzen naar de beste pagina. Het kan ook dat een website besluit zijn content te vernieuwen en nieuwe webpagina’s schrijft en aanmaakt om verse content op te publiceren. Door middel van een 301 redirect worden niet alleen bezoekers maar ook de oorspronkelijk opgebouwde waarde op Google behouden. Dit is ook een een belangrijk onderdeel van de silo structure. Maar wat is een silo structuur? En waarom zijn een silo structuur en 301 redirect belangrijk? Lees meer om achter het belang van een 301 redirect te komen.

Het belang van een 301 redirect

Online Linkbuilding Specialist weet als geen ander hoe belangrijk het is om gebruik te maken van 301 redirects. Om in te zien wat het belang is kun je het beste kijken naar wat er gebeurt wanneer je geen gebruik maakt van een 301 redirect. Naast het doorverwijzen van bezoekers zorgt de redirect er ook voor dat de opgebouwde waarde van de oorspronkelijke pagina niet verloren gaat. Wanneer een nieuwe pagina over hetzelfde gelanceerd wordt met nieuwe content, is het natuurlijk veel effectiever om op de eerder opgebouwde waarde op Google verder te borduren.

Een 301 redirect is onder andere verantwoordelijk voor het permanent doorverwijzen van de domein autoriteit, trust flow, citation flow en ook ankerteksten. 301 redirect zorgt voor een zeer positief en effectief effect op de vindbaarheid in de zoekmachines.

Hoe maak je een redirect?

Je bent op de hoogte van het belang van een 301 redirect maar hoe kun je de HTTPs status code instellen? Online Linkbuilding Specialist helpt je hier graag verder bij! Er zijn verschillende manieren om een redirect in te stellen. Online Linkbuilding Specialist maakt voornamelijk gebruik van CMS websites. Om een 301 redirect in te stellen op een CMS systeem wordt gebruikgemaakt van een plugin, zoals bijvoorbeeld de SEO WordPress plugin van Yoast. De plugin helpt een handje en stelt zelf een redirect in wanneer je pagina van URL verandert. Daarnaast biedt de tool de mogelijkheid om zelf gemakkelijk de redirects te verwijderen of aan te passen.

Zonder een plugin een redirect toevoegen? Dit kan via het .HTACCESS bestand van de website. Het .HTACCESS bestand is een zeer gevoelig bestand waar je gemakkelijk kleine foutjes kan maken tijdens het instellen van een 301 redirect. Let goed op en zorg ervoor dat je over voldoende ervaring beschikt wanneer je hiermee aan de slag gaat!

Veel gemaakte fout met een 301 redirect

Het maken van een foutje tijdens het instellen van een 301 redirect ligt in een kleine hoek. Je bent bekend met de assistent plugins die het instellen van een plugin een stuk makkelijker maken. Toch komt het regelmatig voor dat er een en ander fout gaat, ook bij grote bedrijven. Een voorbeeld is de misstap die Rabobank jaren geleden maakte. Tijdens het lanceren van een volledig nieuwe website waren er geen 301 redirect van de oude URL’s naar de nieuwe URL’s ingesteld. Dit heeft ontzettend veel SEO waarde gekost. Het gebeurt ook vaak dat bij het instellen van een 301 redirect het een en ander fout gaat. Vaak wordt er een fout in de URL geplaatst of er wordt verwezen naar de verkeerde URL die totaal niet relevant voor elkaar is. Het kan ook dat er met een tussenstop doorverwezen wordt waardoor waarde verloren gaat.

Wat is een 302-redirect? En wat is het verschil?

Je bent op de hoogte van hoe belangrijk het is om gebruik te maken van een 301 redirect en wat er allemaal bereikt kan worden met de status code. Waar je wellicht minder bekend mee bekend is, is de 302 redirect code. Een 302 redirect is, in tegenstelling tot een 301 redirect, geen permanente omleiding. Je maakt gebruik van een 302 redirect wanneer je de bezoekers van een pagina tijdelijk wilt omleiden naar een andere pagina. Een 302 redirect wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer een pagina met technische problemen kampt of wanneer een product tijdelijk niet leverbaar is. De pagina’s blijven geïndexeerd worden en er gaat geen waarde op Google verloren.

Hoe kan je redirect chains en/of loops voorkomen?

Wat zijn redirect chains? Hoe ontstaan deze en waar zijn de gevolgen ervan? Redirect chains ontstaan wanneer er met een tussenstap naar een pagina geredirect wordt. Het gevolg hiervan is dat er “crawl budget” verloren gaat. Dit is ontzettend zonde en vooral onnodig. Een redirect chain is gemakkelijk te voorkomen door de pagina’s direct naar de juiste pagina’s te laten verwijzen.

Redirect loops ontstaan daarentegen wanneer een nieuwe URL een redirect bevat die verwijst naar de oude URL. Dit zorgt ervoor dat de browser heen en weer blijft redirecten en de pagina niet bereikt kan worden.

Andere server-side redirects

301 & 302 redirect zijn niet de enige server-side redirects. Er bestaan verder ook nog 303, 307 en 308 redirects. Een 303 redirect staat voor “See other”. Je gebruikt een 303 redirect wanneer bezoekers een formulier invullen. Zo worden de formulieren niet meerdere malen verstuurd, doordat de bezoeker op de “terug” knop klikt. Een 307 redirect is net als een 302 een tijdelijk redirect. De 307 vervangt de 302 in de HTTP 1.1 versie. De 308 redirect is een permanente redirect die alleen beschikbaar is in de HTTP 2.0 versie.

Maak kennis met Online Linkbuilding Specialist!

Wil je graag meer te weten komen over 301 redirects, linkbuilding of andere online marketing aspecten? Online Linkbuilding Specialist helpt je graag verder! Wij zijn niet alleen gespecialiseerd in het analyseren, opstellen en onderhouden van linkstructuren, ons specialisme reikt veel verder! Wil je meer te weten komen over hoe ik meer autoriteit op mijn website krijg? En wat een ABC linkruil is en waarom dit autoriteit oplevert? Kom meer te weten en voor een vrijblijvend advies op het gebied van online marketing kun je snel en gemakkelijk terecht bij een van onze experts!

Contactinformatie

Doe de SEO scan

Doe de GRATIS SEO scan en ontdek hoe u uw business kan verbeteren!

Openingstijden

ma t/m vr: 09:00 – 18:00

za & zo: 12:00 – 16:00

Wij maken gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.