Wat is interne linkbuilding?

Om een website een goede structuur te geven, is interne linkbuilding van groot belang. Dit draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website voor de bezoeker. Daarnaast draagt een goede interne linkbuildingsstructuur bij aan een betere ranking in de zoekmachines. Maar wat is interne linkbuilding nu precies?

Interne linkbuilding geeft structuur aan de website

Interne linkbuilding is het plaatsen links op pagina’s binnen de eigen website die verwijzen naar andere pagina’s binnen de eigen website. Door deze links te plaatsen, kan de bezoeker gemakkelijk door de website heen navigeren. Dit kan ook gedaan worden door het menu te gebruiken, maar door middel van interne links wordt de bezoeker extra geattendeerd op de bestaande pagina’s. Het draagt ook bij om de bezoeker zo lang mogelijk op de website te houden, zodat het uiteindelijke doel van de website behaalt kan worden.

Relevante links plaatsen

Een goede interne linkbuildingstructuur zorgt er dus voor dat de bezoeker gemakkelijker door de website heen kan navigeren. Er moet wel op gelet worden dat er niet te veel interne links op een pagina staan. Zorg dat de links relevant zijn aan het onderwerp van de pagina waar ze op staan. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker geïnteresseerd blijft. Daarnaast waarderen de zoekmachines het niet als er te veel links op een pagina staan, zij ervaren dit als spam. Goede relevante links daarentegen worden juist gewaardeerd en dragen bij aan een betere ranking in de zoekmachines.

Het uiterlijk van een interne link

Bij interne linkbuilding is het belangrijk dat de link aanklikbaar is. De tekst die aanklikbaar is heet de anchortekst. Om de bezoeker van de pagina duidelijk te maken dat het om een link gaat, heeft de anchortekst bepaalde belangrijke kenmerken:

  • De tekst heeft een afwijkende kleur
  • De tekst is onderstreept

Het moet voor de bezoeker duidelijk zijn dat het om een link gaat. Bovenstaande punten worden hiervoor het meest gebruikt.