Wat is een backlink?

Als het over linkbuilding gaat, komt vaak de vraag naar voren ‘wat is een backlink?’. Backlinks zijn links van de eigen website die op een andere website staan. Door gebruik te maken van backlinks, krijgt de website meer autoriteit, dit draagt bij aan het verkrijgen aan een hogere positie binnen de zoekmachines.

Backlinks dragen bij aan SEO

Backlinks zorgen er dus mede voor dat uw website een hogere positie in de zoekresultaten van de zoekmachines verkrijgt. Dit draagt uiteindelijk bij aan meer bezoekers op de website, waardoor de doelen van de website eerder behaald kunnen worden.

Doordat er vanuit meerdere websites naar uw website wordt gelinkt, ziet Google uw website steeds belangrijker worden. Hoe meer backlinks, des te hoger de autoriteit van uw website. Hierbij moet u wel opletten dat de backlinks op de juiste websites worden geplaatst. Het gaat dan voornamelijk om websites die te maken hebben met het onderwerp van uw website. Dit betekend niet dat u eindeloos veel backlinks op websites moet plaatsen. Wanneer er namelijk te veel backlinks worden geplaatst, kan google dit zien als spam. De backlinks moeten op een natuurlijke manier verdeeld zijn. Dit kan gedaan worden door er op te letten dat er regelmatig backlinks geplaatst worden en niet 100 in één keer.  Ook de variatie aan verschillende websites waar uw link op komt te staan draagt bij aan het natuurlijke verloop van uw backlink profiel.

Hoe krijgt u backlinks?

Het verkrijgen van backlinks kan op verschillende manieren. Een eenvoudige manier is om links te plaatsten op startpagina’s. Dit zijn websites waar backlinks van allerlei websites worden geplaatst. Dit is een eenvoudige manier voor het verkrijgen van backlinks. Maar deze links hebben niet altijd een hoge waarde en dragen daardoor minder bij aan het verkrijgen van een hoge positie in de zoekresultaten. Een andere optie is het plaatsen van artikelen en blogs op andere websites. In deze artikelen en blogs plaatst u een link naar uw eigen website door gebruik te maken van een ankertekst die aanklikbaar is.

Google kijkt ook steeds meer naar social media. Hierdoor wordt het ook interessant om berichten en artikelen op social media te plaatsen die linken naar uw website. Het voordeel aan social media is dat andere mensen het bericht kunnen delen. Hierdoor neemt het bereik van uw bericht en dus ook de link steeds meer toe. Verder gebeurt het vaak dat bedrijven ook backlinks van elkaar op de website plaatsen. Dit gebeurd voornamelijk bij bevriende bedrijven, zakenrelaties en klanten. Het voordeel is dat deze bedrijven vaak ook al aan linkbuilding doen, waardoor zij een hoge autoriteit hebben. Dit heeft uiteindelijk ook effect op de waarde van deze backlink.

Wij hopen de vraag ‘wat is een backlink’ op deze manier beantwoord te hebben